Vissza

Skontó: megoldás a növekvő inflációra

Gazdaság
Pénzügyi menedzsment
Likviditás
Vevőknek
Csák János, CFA, FRM
CEO
2024.08.01.

Míg az elmúlt pár év készpénzmenedzsmentjében a tartósan alacsonynak ígérkező kamatlábak számítottak meghatározónak, addig napjainkban a hangsúly egyre inkább az emelkedő inflációra helyeződik. Bár Magyarországon több gazdasági szereplő is fenntartásokkal tekintett a 2021 elején is csupán 2,7%-ra rúgó inflációs mutatóra, a legutóbbi, novemberi adat szerint az éves pénzromlás megütötte a 7,4%-os szintet. S bár ez a szám jóval a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2-4% közötti inflációs célja felett áll, a döntéshozóknak óvatosan kell egyensúlyozniuk a túl gyors (monetáris) szigorítás és a rekordmagas infláció következményei között.

A cégek pénzügyi menedzsmentjére is egyszerre kétféle nyomás hat: egyrészt egyre sürgetőbb az áremelkedés okozta problémák kezelése, másrészt a bizonytalan gazdasági környezetben mégis szükséges valamilyen módszerrel fenntartani a vállalat cselekvőképességét. Nézzük, mit lehet tenni ebben a helyzetben.

Készpénztartalék a bizonytalan időkben

A kiszámítható üzleti tervezéshez és fejlődéshez elengedhetetlen a kiszámítható környezet. Ez azonban nem mindig adatik meg.

A jelenlegi gazdasági környezet gyorsan változik, és – ahogy az utóbbi két év megmutatta – a legkülönbözőbb kockázatokat rejtegeti. A koronavírus válság kitörésének első megnyilvánulása egy likviditási sokként csapódott le. A jelenlegi környezet talán még ennél is nehezebb: egyfelől egyre erősebb az inflációs nyomás, amely összenyomja a cégek haszonkulcsait. Másfelől viszont a bizonytalanság sem szűnt meg, és éppen ezért továbbra is érdemes készpénzt tartani.

A magyar nem pénzügyi vállalatok összesen 14,5 ezer milliárd forint készpénzzel és betéttel rendelkeztek 2021. első félévének végén (MNB). A jelenlegi, 7,4%-os éves pénzromlási rátával számolva ezek alapján az infláció potenciálisan több, mint ezer milliárd forint vállalati értéket pusztíthatott el az elmúlt évben.

Hogyan lehet megállítani az értékpusztulást – és a haszonkulcsok csökkenését

Az infláció természetesen nem csak a vállalati pénztartalék vásárlóerejét tépázza meg. Előbb vagy utóbb kihat a vállalat nyereségességére is: egy cég beszállítói által végrehajtott áremeléseket a vállalat vagy megpróbálja elnyelni, vagy pedig tovább kell hárítsa a saját megrendelőire – adott esetben a fogyasztókra.

Egyik eset sem ideális. Nem sok vállalat van, amelyik szívesen fogadna egy ekkora csökkenést a nyereségrátájában – nem beszélve arról a rengeteg cégről, amelyeknek ez akár a veszteséges működésbe való átfordulást jelentené. Ugyanakkor könnyen piacot veszíthet az a vállalkozás, amelyiknek túl hamar remeg meg a keze, és kezdi el emelni az árait, különösen az árérzékenyebb iparágakban.

Nincs egyszerre biztonságos és jó hozamot hozó eszköz

Ha valaki a titkos, eleddig felfedezetlen megoldást keresi, azt ki kell ábránduljon: nincs könnyű válasz. A hagyományos megoldások nem működnek. Készpénzt tartani drágává vált: a láthatatlan adó, az infláció felemészti a tartalékokat.

Az egyik lehetőség, hogy a cég a saját működésébe fektet, akár készletezéssel, akár beruházásokkal. Ezek alapvetően jó stratégiák lehetnek – feltéve, hogy egyáltalán lehetségesek.

A nagyobb mértékű készletezés mellett három fő probléma merülhet fel. Először is, általánosan érvényes gond ezzel a stratégiával, hogy megnőnek a cég raktározási költségei. Ráadásul az így felhalmozott készletek leépülésének időzítése és lefolyása is kérdéses. Ha a kereslet ingadozóvá válik, akkor könnyen lehet, hogy hosszabb időre is a vállalat nyakán maradnak a többlet beszerzések – és velük együtt az ezekhez kapcsolódó tárolási költségek is. Bizonytalan, hogy mikor áll vissza a szokásos kereslet – ha egyáltalán visszaáll. Ugyancsak kérdéses, hogy mekkora és milyen raktárkapacitással rendelkezik az adott vállalat, tehát ez a stratégia könnyen korlátokba ütközhet.

A másik, részben iparágspecifikus probléma a készletezésre szánt áruk és nyersanyagok ára. Akárcsak a keresleti oldalhoz hasonlóan, a kínálati oldalon is jelentős ingadozásokat lehet egyes iparágakban tapasztalni, mind elérhető volumen, mind ár terén – legyen szó akár időszakosnak tűnő, AdBlue-hoz hasonló problémákról, akár várhatóan hosszabb lefutású problémákról, mint amilyen az autóipart sújtó chiphiány. Ilyen környezetben egy cég lehet, hogy csak rekord magas áron tudná intézni a beszerzéseit, ezt pedig még a jelenlegi környezet sem indokolja.

A harmadik, szintén iparágspecifikus kérdés a többletkészletezéssel, hogy mennyire időtállók és mennyire tárolhatók egyáltalán ezek a készletek? Romlandó áruk, például élelmiszer esetében ez a módszer fel sem merül. Szintén nehéz, vagy túlságosan költséges lehet például egy vegyipari vállalat egyes termeléshez szükséges nyersanyagainak készletezése.

A beruházások terén is hasonló problémák jelentkezhetnek: bizonyos iparágakban kifejezetten kockázatos lehet jelenleg kapacitást bővíteni, hiszen annak a megtérülése és jövőbeni kihasználtsága jelentősen a gazdasági környezet normalizálódásától és annak időzítésétől függ.

Tehát ezekkel a módszerekkel a cégek elméletileg ki tudják küszöbölni az infláció problémáját, de gyakorlatban erre csak ritka esetben képesek – és ilyen esetekben is elveszítik a mostanihoz hasonló bizonytalan helyzetben szükséges rugalmasságot.

A szállítók korábbi kifizetésével a végső fogyasztók és a teljes értéklánc jobban jár

A legegyszerűbb módszert a költségek elharapódzására és az áremelések elkerülésére a skontó kínálja.

A szállítók korábbi kifizetésével a beszállítói lánc erős marad: a cégek rendelkezni fognak a megfelelő forrással arra, hogy megszakítás nélkül folytassák a termelést. A skontóval így mindkét fél jól jár: a vevő leköti pénzét és csökkenti költségeit, míg a szállító gyorsabban a pénzéhez jut és nem kell likviditási problémákkal szembesülnie.

A skontó programot működtető cégek a korábbi fizetésért járó diszkonttal biztosíthatják, hogy a haszonkulcsaik nem csökkennek – s mindezt anélkül, hogy ennek az árát a fogyasztókkal fizettetnék meg.

A kifizetések rugalmasságot is biztosítanak a skontót alkalmazó vállalatoknak, hiszen rövidtávú befektetésről van szó. A szállítók gyorsított kifizetésével csak a fizetési határidőből hátralévő időszakra „köti le” forrásait a vevő. Azaz, ha változik a környezet, a cég igény szerint változtathatja a skontóra fordított összeget. Ha továbbra is inkább kivárna a vállalat menedzsmentje, akkor szinten tarthatja, vagy növelheti a skontó kifizetésekre fordítandó összeget, de új lehetőségekbe is fektetheti a felszabadult összeget.

A bizonytalan környezetben rugalmas megoldásokra van szükség

A skontó alkalmazása természetesen nem egy cégnek gondot okozhat, különösen, hogyha nincs erre bevett folyamata. A változó környezetben ezzel együtt a skontószerződéssel rendelkező vállalatok sincsenek könnyű helyzetben, hiszen amilyen skontó feltételek évekkel ezelőtt a szerződésekbe kerültek, azok nem biztos, hogy a jelenlegi környezetben is megfelelőek.

Ezekben a helyzetekben különösen hasznos, ha szerződésmódosítás nélkül, alkalmi, számla-szintű megállapodásokat tud kötni két cég. A Skonto Platformon akár egy napon belül elindulhat a skontó program, amellyel mind a vevő, mind a szállító könnyebben vészelheti át a kockázatosabb időszakokat.

Összefoglaló

Összefoglalva tehát: az infláció elől senki sem menekülhet. A cégek pénzromlásra adható megoldásai olykor ugyanolyan, vagy akár még költségesebbek, mint egyszerűen tűrni annak következményeit. A többletkészletezésnek és az áremelésnek végzetes hatásai lehetnek.

A kézenfekvő megoldást az inflációra a vállalati céges skontó programok kínálnak. Ezen keresztül a szállítók hamarabb a pénzükhöz jutnak, a cég megőrzi nyereségességét – és a fogyasztók sem pártolnak el egy esetleges áremelés miatt.

A bizonytalan, gyorsan változó környezetben a Skontó Platform digitális skontó program megoldásával hosszas adminisztráció nélkül lehet reagálni a helyzetre – akkor és ott, amikor és ahol arra szükség van.

Kapcsolódó bejegyzések

Iratkozzon fel blogunkra

Legyen naprakész legfrissebb híreinkkel, szakértői tanácsainkkal és exkluzív ajánlatainkkal.
Sikeres feliratkozás!
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre! Mostantól naprakész lesz a legfrissebb híreinkkel, szakértői tanácsainkkal és exkluzív ajánlatainkkal.
Oops! Something went wrong while submitting the form.