Vissza

MAPEI: interjú Nagy Lenkével

Gazdaság
Pénzügyi menedzsment
Likviditás
Skonto történetek
Csák János, CFA, FRM
CEO
2023.11.05.

Az a cég, amelyik nem növekszik, egy idő után lemarad - mondja Nagy Lenke, a nemzetközi építőanyag gyártó és kereskedő vállalat, a MAPEI magyarországi leányvállalatának gazdasági igazgatója. Bár a beszélgetésünk skontózási szokásokkal kapcsolatban indult, általános építőipari kilátások és a generációváltás kérdései is szóba kerültek interjúnk során.

A MAPEI Kft. tekintélyes, nemzetközi cég leányvállalata, amely mind kereskedelmi tevékenységgel, mind termelőkapacitással rendelkezik Magyarországon. Nagy Lenke 2006 óta dolgozik a cégnél és több fórumon is meg szokta osztani véleményét és tapasztalatait vállalati pénzügyek és kockázatkezelés témában.

Építőipari trendek Magyarországon

Az utóbbi pár évet áttekintve meglepő lehet, hogy a Covid nem fogta vissza a vállalat teljesítményét, sőt, 2021-ben rekordévet zártak. Még a megnőtt kereslet okozta logisztikai kihívások (pl. karanténok) sem tudták visszafogni a cég teljesítményét. Az elmúlt két évre, a piaci viszonyokhoz képest nem lehet panaszunk – mondta Nagy Lenke – a 2024-es évvel kapcsolatban viszont sok a kérdőjel. 2023-ban az állami beruházások visszafogásával, valamint az ingatlanpiacon meglévő támogatási konstrukciók átalakításával visszaesett az ágazat teljesítménye.

A jövő évi várakozásokban bizonytalanságot okoz, hogy mi lesz a sorsa az EU-s pénzeknek és az azok hiányában leállított kormányzati beruházásoknak, és milyen lakhatási támogatások tudják hajtani az építőipart. Bár nem egységes a téma megítélése, a nagy, ipari beruházások, mint amilyenek az akkumulátor gyárak, gépjármű ipari beruházások, élénkítik az építőipart. Ennek jele lehet az is, hogy a helyi vállalkozások mellett romániai tulajdonosi hátterű kivitelező cégek is megjelennek kelet-magyarországi projekteken.

Partnerkapcsolatok: kulcs a minőség és az együttműködés

A MAPEI-nek Magyarországon közel 600 vevője van, kisebb családi cégektől a sokmilliárdos vállalkozásokig. Ezeken belül generálkivitelezőkkel, építőipari társulásokkal és kiskereskedőkkel egyaránt dolgoznak.

A MAPEI versengő piacon működik, ezért fontos, hogy meg tudja magát különböztetni. Ennek egyik módja, hogy – tőkeerős cégként – rugalmas fizetési feltételeket kínálnak. Ez a rugalmasság nem csak versenyelőnyt jelent, de olykor életmentő is lehet.

A 2008-2009-es időszakban sok bedőlést láttunk, abban az időszakban is több partnerünket halasztott fizetési lehetőséggel, esetenként hosszabb fizetési időszakú törlesztéssel támogattuk.

A másik fontos megkülönböztető szempont a minőség és megbízhatóság. Ez a beszállítók kiválasztásában is megjelenik. A MAPEI beszerzéseinek jelentős részét cégcsoporton belül intézi, a fennmaradó rész, a “külsős” beszerzések esetén viszont a legfontosabb a jó minőség és a megbízható rendelkezésre állás.

Generációváltás: nem szabad megállni

Sok vállalkozással gyakorlatilag alapításuk óta, közel harminc éve együtt dolgoznak, így rálátása van arra, hogy hogyan alakul ezeknek a vállalkozásoknak a generációváltása.

Nagyon fontos, hogy megmaradjon a növekedni akarás:

"Az a tapasztalatom, hogy amelyik cég megelégszik a státuszával, egy idő után visszaszorul"

- emeli ki. A méret mellett a tudatosság, kereskedelmi és pénzügyi tervezés, szervezet fejlesztés szintén fontos szempont. Bár sok példa van erősen központosított döntéshozásra, egy bizonyos méret felett ez már nem hatékony.

Skontó: a tudatosabbak döntése

A skontót sokan inkább kereskedelmi kedvezménynek tekintik, nem pénzügyi bevételnek. A MAPEI gazdasági igazgatójának tapasztalata szerint csak a pénzügyileg tudatosabb vállalkozások kezelik a diszkontot kamatjellegű tranzakcióként. A pénzügyi tudatosság összefügg a mérettel, de nem kizárólagosan. Skontó például inkább kereskedőkre jellemző, mint generálkivitelezőkre.

A skontó az építőiparban gyakran együtt mozog a vállalkozás lehetőségeivel is. Rosszabb piaci körülmények között csak a legnagyobbak és legtőkeerősebbek használják, jobb időszakokban viszont kisebb vállalkozások is igyekeznek kihasználni a skontó nyújtotta megtakarítási lehetőségeket.

Összefoglaló

Az építőipar az elmúlt pár évben tapasztalt fellendülés után bizonytalan időszakát éli. Bár a kilátások vegyesek, a növekedés cél kell maradjon. De nem elég a méret: tudatos menedzsment és tervezett pénzügyek nélkül sok esetben hatékonytalansággal kell majd megküzdenie a cégeknek.

A jelenlegi környezetben érdemes visszaemlékezni a 2008-2009-es tapasztalatokra is: az együttműködések erősítik az építőipart, legyen szó halasztott fizetésekről, akár skontóról.

Kapcsolódó bejegyzések

Iratkozzon fel blogunkra

Legyen naprakész legfrissebb híreinkkel, szakértői tanácsainkkal és exkluzív ajánlatainkkal.
Sikeres feliratkozás!
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre! Mostantól naprakész lesz a legfrissebb híreinkkel, szakértői tanácsainkkal és exkluzív ajánlatainkkal.
Oops! Something went wrong while submitting the form.