Vissza

Interjú Robert Kellyvel - Metalloglobus Fémöntő Kft. ügyvezető igazgatójával

Gazdaság
Pénzügyi menedzsment
Likviditás
Skonto történetek
Csák János, CFA, FRM
CEO
2024.06.19.

A Metalloglobus Fémöntő Kft. története egészen 1923-ig, az egykor Weiss Manfréd által alapított Metalloglobusig nyúlik vissza. A vállalat azóta több részre oszlott, de a Metalloglobus Fémöntő Kft-n keresztül ma is működik fémöntöde – mégpedig Budapesten! Interjúnkban Robert Kelly, a Metalloglobus Fémöntő Kft. ügyvezető igazgatója osztja meg velünk a cég történetét, kihívásait és jövőbeli terveit. Robert magyar felesége révén Írországból érkezett Magyarországra és vette át a cég irányítását három évvel ezelőtt.

Robert elmondása szerint a fémöntő alapítása óta több jelentős változáson van már túl: a jelenlegi cég 1999-ben került Robert apósa, Vlaszák Mihály tulajdonos-ügyvezető vezetése alá, aki az akkor még kis cégből az elmúlt évtizedekben milliárdos vállalatot épített. Robert felidézte, hogy Vlaszák Mihály tanította meg arra, hogy folyamatosan figyelje, miben lehet fejlődni és mire kell felkészülni. Ez az innovatív és stratégiai szemlélet tette lehetővé, hogy a Metalloglobus folyamatosan tudott alkalmazkodni a piaci változásokhoz. 

Családként a generációváltás alatt

A cég élén 2021-ben érkezett el a generációváltás: több mint 20 cégvezetői év után, Vlaszák Mihály fokozatosan átadta a vezetést. Veje, Robert került a fémöntöde élére, miután közel két évig dolgozott a vállalatnál projektmenedzserként. Ezalatt nem csak a munkafolyamatokat sajátította el, de a magyar nyelvet is megtanulta. 

“Közel 20 év vezetés után voltak kihívások a váltásban, de apósom mindig segített – és a legfontosabb, hogy megvolt a bizalom.” – mondta Robert Kelly. “Mihály még mindig aktívan részt vesz a cég életében, tanácsaival és tapasztalatával támogat engem.”

A család többi tagja is fontos szerepet játszik a vállalkozásban: Robert anyósa gazdasági igazgatóként, felesége pedig HR vezetőként vesz részt a Metalloglobusban. A család részvétele a vezetésben tovább erősíti a kötelékeket és a cég stabilitását. “Az, hogy ilyen zökkenőmentes volt a generációváltás, a folyamatos együttműködésnek és tanulásnak köszönhető” - mondta Robert. 

Ez a gondolat nem csak a családon belül jelenik meg, hanem a munkavállalók felé mutatott hozzáállását is szemlélteti: “Nem az számít, ha valakinek nincs tudása vagy tapasztalata. Ha akarja csinálni, akkor tudja.” - írta le egyik alapelvét.

Ipari kihívások: munkaerőhiány és beruházás az innovációba

Az ipar és azon belül a cég kihívásairól elmondta, hogy az egyik legnehezebb dolog a magas fluktuáció és a munkaerőhiány megoldása volt. “Erre jelentős bérfejlesztést indítottunk, új cafeteria rendszert és átlátható, megújult karrierutakat vezettünk be” - mondta. Nagyon fontos számukra a csapat: Robert többször hangsúlyozta a cégkultúra és az emberek jólétének fontosságát. 

A cég emellett gőzerővel dolgozik a termelés automatizálásán, de ez nem jelenti, hogy a gépek elvennék az emberek munkáját: “Ha tíz robot lesz nálunk, akkor amellé biztosan kell tíz ember is, aki kezeli őket” - mondta Robert az automatizálásra fókuszáló beruházásaikkal kapcsolatban. Kiemelte, hogy amellett, hogy folyamatosan követik a piaci változásokat, nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra.

Partnerekkel a siker útján 

A Metalloglobus számos hazai és nemzetközi partnerrel dolgozik együtt. Magyar vállalatok mellett ügyfélkörük kiterjed cseh, szlovén, román és újabban maláj vevők felé is. Robert szerint a siker egyik kulcsa a minőségi kapcsolatok kiépítése és fenntartása. "Az egyik legfontosabb dolog, amit megtanultam, hogy a jó partnerkapcsolatok hosszú távon mindig kifizetődnek" – hangsúlyozta.

“A vevőink mindig számíthatnak arra, hogy jó minőséget és időben kapnak. Ez kifejezetten előnyünk volt a covid időszakban, amikor az ellátási láncok és a szállítások nem működtek jól.”

Kockázat és újratervezés 

“Ügyvezetőként figyelnem kell, hogy mi fog történni, mire kell készülni, ahogy Vlaszák Mihálytól tanultam. Most nagy a vevő koncentráció: van néhány nagy és sok kis vevő. Egy közepes vevői csoportot szeretnék kiépíteni a következő időszakban.” – mondja Robert a cég hitelkockázataival kapcsolatban.

A vevőikkel és szállítóikkal való együttműködés további kérdéseket rejt még magában: a vállalat jó minőséget nyújt, pontos szállítással, de működésüket fokozatosan felül kell vizsgálják. 

Ez azt is jelenti, hogy bizonyos esetekben nehéz döntéseket kell meghozniuk. Az elmúlt időszakban a Tungsram – egyik volt megrendelőjük – csődje kihívások elé állította a Metalloglobust. Robert elmondása szerint érezhető volt a rendelések csökkentésében, hogy valami nem stimmel, így igyekeztek időben intézkedni, de még így sem volt egyszerű átvészelni ezt az időszakot. (Szerk: Megelőzési céllal egyes országokban, pl. Németországban skontóval is kezelik a hitelkockázatokat.)

A jövő

Robert optimista a Metalloglobus Fémöntöde jövőjét illetően. Jelenleg a cég több nagy nemzetközi partnerrel dolgozik együtt, és céljuk, hogy tovább növeljék piaci részesedésüket, új iparágakat próbáljanak ki és szeretnének környezettudatosabb működésre átállni. 

A következő években várható legnagyobb feladatokkal kapcsolatban azt mondta: “Igaz, hogy azt mondtam, hogy a cég életében fontos a stabilitás, én mégis sokszor a bizonytalanságot keresem - mert annak mentén tudunk a legjobban fejlődni.”  

A beszélgetés végén felmerült kérdésre, hogy idővel majd ő is átadja-e a céget a gyermekeinek, így válaszolt: “Pár év múlva biztos vágyni fogok rá, hogy megmutassam a céget a gyerekeknek és tanítsam őket, de a legfontosabb hogy azt csinálják, amit szeretnek.”

Összefoglaló

Kapcsolódó bejegyzések

Iratkozzon fel blogunkra

Legyen naprakész legfrissebb híreinkkel, szakértői tanácsainkkal és exkluzív ajánlatainkkal.
Sikeres feliratkozás!
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre! Mostantól naprakész lesz a legfrissebb híreinkkel, szakértői tanácsainkkal és exkluzív ajánlatainkkal.
Oops! Something went wrong while submitting the form.