Vissza

Skontó megállapodás minta [ingyen letölthető]

Pénzügyi menedzsment
Gazdaság
Likviditás
Vevőknek
Skonto Platform
2024.06.12.

Mi kell szerepeljen egy skontó megállapodásban?

A skontó megállapodás azt jelenti, hogy a vevő cég megállapodik a beszállítójával vagy alvállalkozójával, hogy ha egy bizonyos határidőn belül fizet, akkor kap egy kedvezményt a számla összegéből.

Például ha egy kisvállalat gépész munkát vállal egy vegyipari cégnél, előfordulhat, hogy 30, 60 vagy annál is hosszabb határidőre fizeti ki a vállalat.

Ez azt is jelenti, hogy ha a gépész vállalkozás egy hónap alatt végzi el a feladatot, akkor ahhoz képest, hogy a költségei mikor keletkeznek, 2-3 hónapig, vagy annál is több ideig kell finanszírozza a projektet.

Erre megoldás a skontó. A két fél megállapodhat, hogy ha a vevő (példánkban a vegyipari vállalat) 10 napon belül rendezi a számlát, akkor kap 2% kedvezményt. Így a fizetési határidő egyszerűen, gyorsan és banki közreműködés nélkül csökkenthető.

Természetesen írásban dokumentálni kell, hogy mi alapján utalt a vevő fél kevesebbet, és milyen alapon számolnak el a felek a kedvezménnyel. Ezt a célt szolgálja a skontó megállapodás.

Mi legyen egy skontó megállapodásban?

A skontó megállapodásban mindenféleképpen szerepeljenek az alábbi tartalmi elemek:

  • A vevő adatai (cégnév, adószám, cím)
  • A beszállító vagy alvállalkozó adatai (cégnév, adószám, cím)
  • A megállapodás dátuma
  • A megállapodásba bevont számlák sorszáma (vagy a bizonylatok egyéb, egyértelmű azonosítója)
  • A megállapodás tartalma (skontó fizetési határidő, skontó kedvezmény százalék). Nem kötelező, de hasznos, ha a kedvezmény összegszerűen is szerepel a megállapodásban, hogy a kerekítésből eredő esetleges különbségek ne jelentsenek problémát

Ha a fenti adatok szerepelnek a megállapodáson, akkor a megállapodás fő részletei egyértelműen azonosíthatók.

Hogyan kössünk skontó megállapodást?

A megállapodáskor figyelembe kell venni a két fél közötti szerződések tartalmát. Ez rögzítheti, hogy például az emailen keresztül “kötött” megállapodást elfogadják-e a felek. Gyakran előfordul, hogy az előző szekcióban látható adatokat tartalmazó megállapodást a felek aláírják és szkennelve elküldik egymásnak. Mások emailen egyeztetik le a feltételeket.

Ha ezzel a módszerrel szeretne élni és megállapodás mintát keres, akkor töltse ki a cikk végén található űrlapot, amelyen keresztül ingyenesen megkaphatja a Skonto Platform skontó megállapodás mintáját. (Fontos: megállapodás előtt mindenképp egyeztessen jogászaival, hogy a minta megfelel-e az Önök cégének!)

Lehet ezt ennél egyszerűbben?

Persze! Erre szolgál a Skonto Platform. A platformon bármely vevőjével vagy szállítójával pár kattintással megállapodást köthet. Így nincs félreértés a skontó összegéről és határidejéről, és nem kell szkennelt dokumentumokat küldözgetni.

Ha érdeklik a részletek vegye fel velünk a kapcsolatot, vagy regisztráljon és próbálja ki rendszerünket ezen a linken.

Összefoglalva

A skontó megállapodás mind a vevőnek, mind a szállítónak hasznos. Egyikük kedvezményt kap, másikuk likviditást. A megállapodásra sokféleképpen sor kerülhet, de mindenképp visszakövethető, írásos nyoma kell legyen, hogy miért adott egyik cég kedvezményt a másiknak. 

Az alábbiakban megkaphatja az egyszerű skontó megállapodás minta dokumentumát, de ha nem akar ezzel időt vesztegetni, akkor a Skonto Platformon keresztül pár kattintással kezelheti hasonló ügyeit.

Töltse ki az űrlapot és azonnal küldjük a skontó megállapodás mintát!


Összefoglaló

Kapcsolódó bejegyzések

Iratkozzon fel blogunkra

Legyen naprakész legfrissebb híreinkkel, szakértői tanácsainkkal és exkluzív ajánlatainkkal.
Sikeres feliratkozás!
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre! Mostantól naprakész lesz a legfrissebb híreinkkel, szakértői tanácsainkkal és exkluzív ajánlatainkkal.
Oops! Something went wrong while submitting the form.